Składniki:

2 kg. ogórków  dużych

koper

chrzan

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy

czosnek

pieprz ziarnisty

Zalewa:

1  szklanka octu 10%

5 szklanek wody

6 pełnych łyżek cukru

1 płaska łyżka soli

 

Wykonanie:

 

Ogórki obrać, przekroić na cztery części, wyciąć gniazda nasienne. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, po 3 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu, koperek oraz listek laurowy.

Zalewa:

Zalewę zagotować, zalać nią słoiki. W garnku zalać słoiki  wodą i pasteryzować je od zagotowania 5 minu5. Słoiki ułożyć zakrętkami do dołu i zostawić do wystygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *