Składniki:
40 dag. mąki
2 dag. drożdży
sól
3 łyżki oleju
mleko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 cebule
4 dag. słoniny
6 dag. sera żółtego
10 dag. wędzonego boczku
Wykonanie:
Do mąki dodać rozkruszone drożdże, sól, cukier, olej i ciepłe mleko w takiej ilości, aby powstało niezbyt rzadkie ciasto. Placek rozwałkować i ułożyć na lekko oprószonej mąką blasze, posmarować koncentratem pomidorowym. Pokrajaną w ćwierć krążki cebulę podsmażyć na wytopionej słoninie, przestudzoną rozłożyć na ciasto. Cebulę oprószyć solą pieprzem, papryką. Posypać cały placek startym serem żółtym, a następnie rozłożyć na serze bardzo cienkie słupki wędzonego boczku. Upiec w dość mocno nagrzanym piekarniku. Podawać zaraz po wyjęciu z pieca.