Składniki:

 

40 dag. mąki

2 dag. drożdży

sól

3 łyżki oleju

mleko

1 łyżeczka cukru

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 cebule

4 dag. słoniny

6 dag. sera żółtego

10 dag. wędzonego boczku

 

Wykonanie:

 

 

Do mąki dodać rozkruszone drożdże, sól, cukier, olej i ciepłe mleko w takiej ilości, aby powstało niezbyt rzadkie ciasto. Placek rozwałkować i ułożyć na lekko oprószonej mąką blasze, posmarować koncentratem pomidorowym. Pokrajaną w ćwierć krążki cebulę podsmażyć na wytopionej słoninie, przestudzoną rozłożyć na ciasto. Cebulę oprószyć solą pieprzem, papryką. Posypać cały placek startym serem żółtym, a następnie  rozłożyć na serze bardzo cienkie słupki wędzonego boczku. Upiec w dość mocno nagrzanym piekarniku. Podawać zaraz po wyjęciu z pieca.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *