Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1szklanka mąki
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
6 dużych śliwek
Wykonanie:
Jajka dokładnie utrzyj lub zmiksuj z cukrem. Stopniowo wlewaj olej, ucierając. Wsyp mąkę z proszkiem oraz cynamon, wymieszaj. Śliwki umyj, usuń pestki, pokrój na plasterki. Lekko posyp mąką (dzięki temu nie opadną w trakcie pieczenia). Śliwki dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na mąką blachę (ja polecam tortownicę). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C. Piecz około 45 minut. Ciasto możesz udekorować stopioną polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi, ale dopiero, gdy całkowicie wystygnie.