Składniki:
1/2 kg. mąki tortowej
25 dag. margaryny
15 dag cukru pudru
3 żółtka
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
Wykonanie:
Żółtka wymieszać z sokiem,proszkiem i amoniakiem.Wyrobić ciasto.Upiec z tego 3 placki w jednakowej blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą.Piec w nagrzanym piekarniku 180C. 15 minut.
Masa:
25 dag. masła lub margaryny
20 dag. cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
3/4 litra mleka
1/2 cytryny
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i uprzednio ugotowanym zimnym budyniem.Na końcu ucierania dodać sok z połowy cytryny.masą przełożyć placki. Ciasto udekorować polewą lub startą czekoladą.