Składniki:
3 szklanki mąki
9 czubatych łyżek cukru
8 płaskich łyżek masła
1szklanka mleka,
3 dag. drożdży
10 dag sułtanek lub rodzynek
10dag. drobno posiekanych migdałów
3/4 tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady
szczypta soli
tłuszcz
tarta bułka
Wykonanie:
Podgrzać w rondelku mleko. W kruszyć drożdże do małej miseczki,zalać letnim mlekiem. Mieszać tak długo, aż drożdże się rozpuszczą.Roztopić 5 płaskich łyżek tłuszczu. Dodać do drożdży z 4 czubatymi łyżkami cukru i szczyptą soli. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Wsypać przesianą mąkę, wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę (musi być gładkie, lśniące i dobrze odstawać od ręki). Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut .Starannie opłukać, a następnie osuszyć rodzynki. Dodać do wyrośniętego ciasta z czekoladą oraz posiekanymi migdałami. Jeszcze raz zagnieść całość. Nasmarować odrobiną tłuszczu i posypać tartą bułką blachę piekarnika. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać powierzchnię. Ponownie przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Posypać ciasto resztą cukru oraz płatkami mrożonego, utartego tłuszczu. Wstawić blachę do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz placek 20 minut w temperaturze 225C. Kroić na kawałki, dopiero kiedy ostygnie.