PLACEK JABŁKOWO BUDYNIOWY EWY

Składniki:

5jajek

2szklanki mąki

1szklanka cukru

25 dag.margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5-6 jabłek

Masa  budyniowa:

3 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

Wykonanie:

Margarynę  utrzeć z cukrem,dodając po 1 jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Połowę ciasta wylać na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą.Na cieście ułożyć obrane jabłka pokrojone w plastry,wylać na jabłka gorący budyń,przykryć drugą częścią ciasta.Piecz 40 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *