Składniki:

Ciasto kruche:

30 dag mą

15 dag margaryny

1 łyżka śmietany

1/2 szklanki cukru

2 łyżki miodu

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na pół i na prostokątnej blasze upiec dwa placki.

 

biszkopt:

 

4 jajka

1 szklanka cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na półsztywno, dodać  cukier, dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, delikatnie połączyć z pianą, na końcu wymieszać z mąką z proszkiem. Upiec biszkopt w tej samej blasze, w której się piekły kruche

placki.

Krem:

3/4 litra mleka

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

1 kostka margaryny

Wykonanie:

Odlać trochę mleka do rozprowadzenia mąki, resztę zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wlewać mleko wymieszane z mąką, cały czas |mieszając. Gorącym kremem przełoży ostudzone placki w  następującej, kolejności , kruche ciasto,  krem, biszkopt, krem ,kruche ciasto. Wierzch polać polewą kakaową. Ciepłą polewę można posypać wiórkami kokosowymi .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *