PLACEK NA SPODZIE MARCEPANA

Składniki:

30 dag. surowej masy marcepanowej

7 czubatych łyżeczek żelatyny

5 jajek

1 kg. jogurtu

1 torebka cukru wanilinowego

8,5 dag. cukru

3 łyżki soku pomarańczowego

30 dag śmietany kremówki

15 dag. czerwonych porzeczek

1 torebka kisielu wiśniowego

Wykonanie:

Marcepan zetrzeć. Dodać 2 jajka i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbijać pozostałe jajka i ucierać jeszcze 5 minut. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C. i piec przez 30 minut Wystudzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, odstawić, aby spęczniała. Jogurt utrzeć z cukrem waniliowym, 7 dag. cukru i sokiem pomarańczowym. Żelatynę rozpuścić podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Ostrożnie połączyć z masą jogurtową. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącej masy. Krem rozsmarować na marcepanowym spodzie i wstawić do lodówki na 3 godziny. W tym czasie porzeczki umyć, oczyścić, poodrywać od gałązek. Owoce wsypać do garnka. Dodać 150 ml. wody i resztę cukru. Zagotować. Proszek kisielowy dobrze wymieszać z 50 ml. wody, wlać do owoców w garnku i zagotować mieszając. Całość odstawić do wystudzenia. Gotowy placek pokroić na kwadratowe kawałki. Na każdym położyć porcję porzeczkowego kisielu. Wstawić do lodówki jeszcze na około 30 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *