Składniki:

 

Ciasto:

 

30 dag mąki

20 dag masła lub margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki. 

 

 

Masa I:

 

75 dag. jabłek

60 dag. cukru kryształu

2 łyżeczki kwasku lub soku cytrynowego

 

Wykonanie:

 

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą – dodać kwasek lub sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie – dodać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.

 

Masa II:

 

25 dag orzechów

1 szklanka gorącego mleka

25 dag masła

20 dag cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.

 

 

Składniki:

 

Polewa:

 

7 łyżeczek wody

7 czubatych łyżeczek cukru kryształu

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

 

 

Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami.  Przechowywać w zimnym miejscu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *