Składniki;
1 kg. brzoskwiń
500g. czerwonych porzeczek
75g. miękkiego masła
450g. mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
15g. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100ml. mleka
100ml. oleju
1 jajko
250g. chudego twarogu
Dodatki;
1 limonka
100g. pistacji
1 łyżka cukru
Wykonanie;
Brzoskwinie umyć pokroić na ćwiartki, usunąć pestki.Porzeczki wypłukać.Tortownicę o sr. 32cm. wysmarować masłem.Rozgrzać piekarnik do temperatury 200C.(w przypadku termoobiegu do 175C.)wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, cukier biały,oraz waniliowy,szczyptę soli.Do tak powstałej masy dodać mleko, olej ,jajko i twaróg.Wyrobić mikserem na gładkie ciasto, a następnie rozwałkować je na blasze.Brzegi docisnąć posypanymi mąką dłońmi.Na cieście rozłożyć 75g. masła w płatkach, a na nim brzoskwinie i porzeczki.Piec w nagrzanym piekarniku przez około35 minut.Wyjąć odstawić do ostygnięcia w międzyczasie przygotować pistacjowe pesto: limonkę wyszorować, osuszyć ,zetrzeć skórkę.Owoc przepołowić i wycisnąć sok.Pistacje, 1 łyżkę cukru, sok i skórkę z limonki rozetrzeć razem.ciasto pokroić na kawałki.Podawać z pistacjowym pesto.