Składniki:

 Ciasto:

15 dag. serka homogenizowanego

7 i 1/2 dag. cukru

5 łyżek mleka

5 łyżek oleju

szczypta soli

skórka starta z 1 cytryny

30 dag. mąki

1 mały proszek do pieczenia

Ponadto:

 75 dag. rabarbaru

15 dag. cukru

15 dag masła

25dag. mąki

1 cukier waniliowy

3 duże banany

3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

 Serek, cukier, mleko, olej, sól, skórkę z cytryny pomieszać, dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, położyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałki, posypać 2 łyżkami cukru. Masło roztopić, dodać mąkę i resztę cukru oraz cukier waniliowy. Zrobić kruszonkę z mąki , cukru, masła i cukrem waniliowym . Banany obrać, pokroić w plastry i polać sokiem z cytryny. Razem z rabarbarem porozkładać na cieście, posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 40 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *