Składniki:
Ciasto:
15 dag. serka homogenizowanego
7 i 1/2 dag. cukru
5 łyżek mleka
5 łyżek oleju
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
30 dag. mąki
1 mały proszek do pieczenia
Ponadto:
75 dag. rabarbaru
15 dag. cukru
15 dag masła
25dag. mąki
1 cukier waniliowy
3 duże banany
3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Serek, cukier, mleko, olej, sól, skórkę z cytryny pomieszać, dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, położyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałki, posypać 2 łyżkami cukru. Masło roztopić, dodać mąkę i resztę cukru oraz cukier waniliowy. Zrobić kruszonkę z mąki , cukru, masła i cukrem waniliowym . Banany obrać, pokroić w plastry i polać sokiem z cytryny. Razem z rabarbarem porozkładać na cieście, posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 40 minut.