Składniki:
4 łyżki oleju
4 jajka
szklanka cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanka maki ziemniaczanej
1 szklanka maki pszennej
3/4 kg. owoców śliwek, jabłek.
Wykonanie:
Jaja, cukier utrzeć, dodać obie mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać .Zagotować margarynę z olejem i gotujące wlać do ciasta, wymieszać ręcznie wolno. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć owoce śliwki pokrajać na połówki lub ćwiartki . Piec w rozgrzanym piekarniku ca 180 o C około 50 – 60 minut.
Składniki są na mniejszą formę. Ja osobiście robię w tortownicy 24 cm. i robię około 1,5 porcji składników. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.