PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ

Składniki:


2 kg. śliwek
60 dag. mąki
2 torebki cukru waniliowego
40 dag. cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
5 dag. mielonych migdałów bez skórki
45 dag. śmietany kremówki
1 żółtko
6 jajek
1 budyń waniliowy
mąką i masło do blachy
Wykonanie:
Śliwki węgierki przekroić na pół, usunąć pestki.

Kruszonka:

Do miseczki przesiać mąkę,dodać 1 torebkę cukru waniliowego, 30 dag. cukru, szczyptę soli,proszek do pieczenia,cynamon i mielone migdały. Dodajemy żółtko i masło. Składniki rozcieramy palcami ,aż powstaną grudki. Blachę o wym.32 x 38 cm. Posmarować masłem i oprószyć mąką. Na dnie blachy równomiernie rozsypać 3/4 kruszonki. Docisnąć dłonią. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 C.
Śmietanę kremówkę wymieszać mikserem z jajkami,resztą cukru i ostatnim cukrem
waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Na podpieczonym spodzie rozłożyć śliwki przecięciem do góry. Zalać masą śmietankową. Posypać odłożoną kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piecz jeszcze 45 minut.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *