Składniki:
4jajka
1szklanka cukru
1szklanka mocnej herbaty
1szklanka oleju
1szklanka miodu płynnego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka,przesianą mąkę z sodą, cynamonem i,przyprawą do piernika,następnie dodać herbatę,miód,olej wymieszać. Dać do blaszki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą Piec w 180 C .około40 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić przekroić, przełożyć masą.
Masa:
1puszka ananasów
1margaryna lub masło
2 jajka
1/2szklanki cukru
1cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Odcedzić sok z ananasów, dopełnić do 1/2 litra wodą, zagotować i ugotować z pozostałych składników budyń. Przestudzony budyń dodać do utartej margaryny lub masła i dodać pokrojone w kostkę ananasy. Placek przekroić na połowę i przełożyć masą z ananasem, przykryć drugim plackiem .Górę ciasta polać polewą czekoladową lub kakaową .Ciasto odstawić do stężenia polewy i masy .Najlepsze jest na drugi dzień.