Składniki:

4jajka

1szklanka cukru

1szklanka mocnej herbaty

1szklanka oleju

1szklanka miodu płynnego

3 szklanki mąki

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka przyprawy do piernika

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka,przesianą mąkę z sodą, cynamonem i,przyprawą do piernika,następnie dodać herbatę,miód,olej wymieszać. Dać do blaszki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą Piec w 180 C .około40 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić przekroić, przełożyć masą.

Masa:

1puszka ananasów

1margaryna lub masło

2 jajka

1/2szklanki cukru

1cukier waniliowy

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Odcedzić sok z ananasów, dopełnić do 1/2 litra wodą, zagotować i ugotować z pozostałych składników budyń. Przestudzony budyń dodać do utartej margaryny lub masła i dodać pokrojone w kostkę ananasy. Placek przekroić na połowę i przełożyć masą z ananasem, przykryć drugim plackiem .Górę ciasta polać polewą czekoladową lub kakaową .Ciasto odstawić do stężenia polewy i masy .Najlepsze jest na drugi dzień.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *