Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
25 dag.margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
aromat waniliowy
Piana:
4 białka
1 szklanka cukru
cynamon do smaku
Wykonanie:
Mąkę posiekać razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części ( 1/3 i 2/3 ), zawinąć w folię. Większą cześć ciasta schłodzić w lodówce przez pół godziny, mniejszą umieścić w zamrażalniku. Po pół godzinie rozwałkować ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę również brzegi blaszki, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać po wierzchu cynamonem. Z białka i cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto z musem. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 C. przez około 50 – 60 minut ze złocenia się ciasta .Po ostudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.