Składniki:
2 opakowania koncentratu babki cytrynowej
1kostka margaryny
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
30 dag. marmolady lub dżemu z czarnej porzeczki albo agrestu
Wykonanie:
Ogrzaną margarynę ucierać w misce z dodatkiem jajka i śmietany. Do utartej masy wsypać 2 opakowania koncentratu babki cytrynowej, wymieszać, zlepić ciasto. Wstawić na 2-3 godziny pod zamrażalnik. Przygotować blachę normalnej wielkości, wysmarować i oprószyć lekko mąką. Ciasto podzielić na połowę. Na tarce z grubymi oczkami zetrzeć jedną część równomierną warstwą na całą powierzchnię blachy. Łopatką lub szerokim nożem starte ciasto lekko przycisnąć, rozsmarować marmoladę lub dżem, po czym zetrzeć pozostałą część ciasta, także lekko je przycisnąć i wyrównać brzegi, aby małe kawałki startego ciasta nie odstawały od całości, bo zbyt mocno się zrumienią. Piec w piekarniku nagrzanym do około 220 C. do lekkiego zrumienienia. Gorące ciasto pokrajać na kwadraty, a gdy wystygnie, przełożyć na szklany półmisek.