PLACEK Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Składniki:

1,5kostki masła

40 dag. cukru

1 cukier waniliowy

9 jajek

20 dag mielonych orzechów laskowych

45 dag. mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

200 ml. mocnej kawy

7 łyżek likieru kawowego

2  budynie karmelowe

1  litr mleka

25 dag. śmietanki kremówki

1-2 łyżki kakao

1 puszka moreli

czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .Ucierając dodawaj po jednym  żółtku. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , kawą i likierem kawowym Połącz wszystko razem i dodaj pianę z białek .Ciasto  rozsmaruj na natłuszczonej, wysypanej bułką tartą  blasze. piecz 30 min. w 175 .C. Ostudź. Proszek budyniowy rozmieszaj z niewielką ilością  mleka. Resztę mleka zagotuj z pozostałym cukrem, ugotuj budyń. przykryj folią (aby nie powstał kożuch), ostudź. Ubij 10 dag. śmietanki wymieszaj z budyniem . Rozsmaruj na cieście, schładzaj  30 min. Grubo  posyp kakao ,podziel na porcje.Każdą udekoruj morelą i kleksem z reszty ubitej śmietany, oraz czekoladowymi ziarenkami kawy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *