PLACEK Z RABARBAREM

Składniki:

 

1 kg. rabarbaru

5 jajek

1 szklanka cukru

3 łyżeczki cukru wanilinowego

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 proszek do pieczenia 15 g.

5 dag.margaryny

 

Wykonanie:

 

Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Margarynę roztopić i ostudzić Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę .Do utartych jajek wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę. Całość wymieszać,wsypać rabarbar i dokładnie wymieszać tak aby wszystkie owoce były oblepione ciastem. Tortownicę o średnicy 30 cm. wysmarować i obsypać bułka tartą. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika 180 C.Piecz około 50 minut. Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy i przełożyć jeszcze ciepłe ciasto do góry dnem na talerz. Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *