PLACEK Z TRUSKAWKAMI NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki:

 

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki margaryny, lub masła (125g.

2 szklanki mąki przesianej  tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

 

Wykonanie :

 

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości. W rondelku rozpuścić tłuszcz i ciepły lać do jajek , cały czas miksować dodawać po trochę przesianą mąkę , ale mikser ustawić na najmniejsze obroty na samym końcu dodać proszek do pieczenia , wymieszać. Ciasto wyłożyć równo na blachę , uprzednio posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. ciasto , posypać odrobiną śmietan – fixu lub kisielu lub budyniu , wtedy proszek ten nie przepuści soku z owoców do ciasta. ułożyć na ciasto połówki truskawek , miąższem do góry. na to posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C. (termoobieg )na około 25-35 minut. najlepiej sprawdzać kolor kruszynek , a potem ukłuć drewnianą wykałaczką , by sprawdzić czy ciasto jest wypieczone. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem, albo polukrować.

Kruszonka :

1/2 kostki masła

1 łyżeczka smalcu (wtedy są wilgotne )

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy , albo cytrynę startą i soku trochę

mąki sypiać tyle ile tłuszcz przyjmie 2 szklanki na pewno

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *