Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny, lub masła (125g.
2 szklanki mąki przesianej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie :
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości. W rondelku rozpuścić tłuszcz i ciepły lać do jajek , cały czas miksować dodawać po trochę przesianą mąkę , ale mikser ustawić na najmniejsze obroty na samym końcu dodać proszek do pieczenia , wymieszać. Ciasto wyłożyć równo na blachę , uprzednio posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. ciasto , posypać odrobiną śmietan – fixu lub kisielu lub budyniu , wtedy proszek ten nie przepuści soku z owoców do ciasta. ułożyć na ciasto połówki truskawek , miąższem do góry. na to posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C. (termoobieg )na około 25-35 minut. najlepiej sprawdzać kolor kruszynek , a potem ukłuć drewnianą wykałaczką , by sprawdzić czy ciasto jest wypieczone. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem, albo polukrować.
Kruszonka :
1/2 kostki masła
1 łyżeczka smalcu (wtedy są wilgotne )
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy , albo cytrynę startą i soku trochę
mąki sypiać tyle ile tłuszcz przyjmie 2 szklanki na pewno