Składniki:

 

10 dag. masła

15 dag. cukru

4 jajka

50 ml. mleka

15 dag. mąki pszennej

10 dag mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier wanilinowy

 60 dag .wiśni

 cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

 

Wiśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj, odsącz z nadmiaru soku. Masło ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym dodając kolejno jajka oraz mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż do niej ciasto, posyp wiśniami oproszonymi mąką, owoce lekko powciskaj do środka. Ciasto wstaw na około 50 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 C. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu,ciasto oprósz cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *