Składniki:

Ciasto:

20 dag. masła

15 dag. cukru

40 dag. mąki pszennej

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

1 kg. wiśni

10 dag. cukru

1 łyżka cynamonu

 

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać.  Pozostałe składniki utrzeć na gładką masę, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.  Blachę posmarować ciepłym stopionym masłem, wysypać tartą bułką. Włożyć ciasto, na wierzchu ułożyć umyte i wydrylowane wiśnie. Całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz  30- 40 minut w temperaturze 180 C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *