Składniki;
Ciasto:
25 dag.margaryny
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Ponadto;
1 kg.śliwek
3 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie;
Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić.Całe jajka utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Wlać zimną margarynę i wszystko dobrze utrzeć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na blaszkę, ułożyć połówki śliwek bez pestek skórkami do dołu i posypać cukrem waniliowym. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. około 35-40 minut. Po wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.Ciasto można również piecz z innymi owocami.