Składniki;
8 ziemniaków obranych
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
2-3 kiełbaski śląskie
25 dag. pieczarek
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki groszku zielonego
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
15 dag. sera żółtego
przyprawa do pizzy
keczup pikantny
Wykonanie;
Ziemniaki obrać opłukać,zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać posiekaną cebulkę, mąkę, jajko i doprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Kiełbasę i papryki pokroić w drobną kostkę i również podsmażyć. Wymieszać pieczarki, kiełbasę, papryki, groszek i kukurydzę razem.Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką porcję masy ziemniaczanej tak żeby pokryła całą patelnię. Smażyć na rumiano. Odwrócić placek na drugą stronę, wyłożyć warzywa i kiełbasę i posypać startym serem na całej powierzchni placka. Przykryć i smażyć, aż ser się roztopi. Polać keczupem lub innym sosem jak kto woli.