PLACKI Z CUKINII

Składniki:

1i 1/2 kg. młodej małej cukinii

1 kopiasta łyżeczka soli

2 łyżki posiekanego szczypiorku

20 dag.sera feta

1 łyżeczka ziół prowansalskich

4 ząbki posiekanego czosnku

4 jajka

7 łyżek mąki pszennej

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

Cukinię umyć i potrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać łyżeczkę soli i odstawić na około 20 minut aż puści cały sok. (Jeżeli cukinia jest duża i dojrzała,trzeba ją wcześniej obrać ze skórki i wydrążyć nasiona) Cukinie dobrze odcisnąć w dłoniach,dodać czosnek,zioła prowansalskie,szczypiorek,pokrojony w kosteczkę ser feta,jajka. Całość dobrze wymieszać,po czym wsypać mąkę,oraz doprawić świeżo starta gałką muszkatołową,pieprzem i odrobiną soli. Ponownie wymieszać i smażyć na gorącym oleju. Usmażone placki osączyć na ręczniku papierowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *