PLACKI Z CUKINII
Składniki:
1i 1/2 kg. młodej małej cukinii
1 kopiasta łyżeczka soli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
20 dag.sera feta
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 ząbki posiekanego czosnku
4 jajka
7 łyżek mąki pszennej
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Wykonanie:
Cukinię umyć i potrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać łyżeczkę soli i odstawić na około 20 minut aż puści cały sok. (Jeżeli cukinia jest duża i dojrzała,trzeba ją wcześniej obrać ze skórki i wydrążyć nasiona) Cukinie dobrze odcisnąć w dłoniach,dodać czosnek,zioła prowansalskie,szczypiorek,pokrojony w kosteczkę ser feta,jajka. Całość dobrze wymieszać,po czym wsypać mąkę,oraz doprawić świeżo starta gałką muszkatołową,pieprzem i odrobiną soli. Ponownie wymieszać i smażyć na gorącym oleju. Usmażone placki osączyć na ręczniku papierowym.