Składniki;
1 cukinia
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki mąki pszennej
garść koperku
sól
pieprz
Wykonanie;
Cukinię umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jaja, jogurt, mąkę i garść koperku. Przyprawić pieprzem, kto chce można dosolić . Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując płaskie placki.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.