PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

Składniki;

35 dag. cukinii
35 dag. ziemniaków
15 dag. cebuli
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju słonecznikowego
magii w płynie
sól
pieprz

 

Wykonanie;

 

Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do miski przełożyć cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodać jajko, mąkę pszenną, olej słonecznikowy, Maggi, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *