Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 średnia cukinia (kabaczek lub patison)
2 jajka
1/2 szklanki mąki
5-6 łyżek śmietany
szczypta sody
pieprz ziołowy
pieprz naturalny
sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cukinię umyć, obrać, przekroić, wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce i połączyć z ziemniakami. Do masy dodać posiekane lub starte cebule, zmiażdżony czosnek oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem śmietany) i dokładnie wymieszać. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem kłaść łyżką placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące placki można polać śmietaną. Podawać z surówkami. Placki można zrobić z samej cukinii, ale należy wtedy zwiększyć ilość mąki, aby ciasto nie wyszło za rzadkie