PLACKI ZIEMNIACZANE INACZEJ

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 średnia cukinia (kabaczek lub patison)

2 jajka

1/2 szklanki mąki

5-6 łyżek śmietany

szczypta sody

pieprz ziołowy

pieprz naturalny

sól

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cukinię umyć, obrać, przekroić, wydrążyć  nasiona, zetrzeć na tarce i połączyć z ziemniakami.  Do masy dodać posiekane lub  starte cebule, zmiażdżony czosnek oraz pozostałe  składniki (z wyjątkiem śmietany)  i dokładnie wymieszać. Na patelnię z rozgrzanym  tłuszczem kłaść łyżką placuszki.  Smażyć z obu stron na  złoty kolor. Gorące  placki można polać śmietaną. Podawać  z surówkami. Placki można zrobić z samej cukinii, ale należy wtedy zwiększyć ilość mąki, aby  ciasto nie wyszło za rzadkie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *