PLACKI ZIEMNIACZANE INACZEJ ULI

Składniki:

1/4 młodej  kapusty

1 i1/2  kg. młodych ziemniaków

2 cebule

1/2 łyżki czosnku granulowanego

4 łyżki mąki pszennej

3  jajka

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Kapustę poszatkować,posypać łyżeczką soli,wymieszać i odstawić żeby zmiękła. Cebule obrać i  zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ziemniaki oskrobać,umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać poszatkowaną kapustę,cebulę,czosnek granulowany,jajka,mąkę,sól i pieprz do smaku. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,nakładać łyżką ciasto ziemniaczane,formując cienkie placki. Smażyć placki z obu stron na rumiano. Zdejmować placki na talerz wyłożony kilkoma warstwami papierowego ręcznika,żeby odsączyć nadmiar oleju.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *