PLACKI ZIEMNIACZANE Z CHILI

Składniki:

 

800 g. ziemniaków

2 jajka

1 łyżka mąki

sól

pieprz czarny mielony

2 cebule

4 żółte papryki chili

4 czerwone papryki chili

olej do smażenia

estragon

Wykonanie:

 

Ziemniaki umyć i obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Cebule obrać i posiekać. Strąki chili opłukać, naciąć wzdłuż, po usunięciu nasion pokroić w paseczki i razem z cebulą dodać do ziemniaków. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Na tłuszcz dużą łyżką wykładać porcje masy ziemniaczanej. Placki smażyć z każdej strony po 4-5 minut. Usmażone placki wkładać d o ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Przed podaniem ozdobić listkami estragonu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *