PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM

Składniki:

Gulasz:

1 kg. łopatki wieprzowej

1/2 kg. pieczarek

2 cebule

4 ząbki czosnku(kto lubi może dać więcej)

2 kostki mięsne

2 łyżki papryki słodkiej w proszku

pieprz

sól

mąka do zagęszczenia sosu

olej

Wykonanie:

Mięso pokroić w większą kostkę. Pieczarki mniejsze przekroić na pół,a większe na ćwiartki. Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso obsmażać partiami na oleju i odkładać do rondla. Na pozostałym po mięsie oleju przesmażyć pieczarki z cebulą i dodać do mięsa. Dodać czosnek,paprykę w proszku,pieprz,przyprawy,podlać wodą i dusić pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu mieszając i zagotować.

Placki:

3 kg. Ziemniaków

2 cebule

3 ząbki czosnku

3 jajka

6 łyżek mąki pszennej

sól

pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce do placków i odsączyć. Wodę z placków zostawić do odstania. Cebulę i czosnek zmiksować na miazgę. Do utartych ziemniaków dodać cebulę,mąkę,jajka,sól i pieprz do smaku. Wodę zlać skrobię dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać masę na placki. Smażyć na oleju duże placki. Na połowę placka wyłożyć gulasz,przykryć drugą połową i polać sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *