PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM

Składniki:

Gulasz:

1 kg. łopatki wieprzowej

2 cebule

2 łyżki papryki słodkiej w proszku

pieprz

sól

mąka do zagęszczenia sosu

olej

Dodatkowo:

2 ogórki korniszony

ser żółty

Wykonanie:

Mięso pokroić w większą kostkę. Cebulę posiekać, Mięso obsmażać ,dodać cebulę posypać papryką według uznania podlewać wodą żeby się nie przypalił. dodać resztę przypraw i dusić pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu mieszając i zagotować.

Placki:

3 kg. Ziemniaków

2 cebule

3 ząbki czosnku

3 jajka

6 łyżek mąki pszennej

sól

pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce do placków i odsączyć. Wodę z placków zostawić do odstania. Cebulę zmiksować na miazgę. Do utartych ziemniaków dodać cebulę,mąkę,jajka,sól i pieprz do smaku. Wodę zlać skrobię dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać masę na placki. Smażyć na oleju duże placki. Na całość placka wyłożyć gulasz,na gulasz dać potarte na grubej tarce ogórki , a na ogórki posypać starty na grubej tarce ser .Podawać ciepłe.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *