PLECIONA BUŁKA MAŚLANA

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
2,5 dag. drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
10 dag. masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli

do posmarowania:
1 białko

Kruszonka:
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2,5. dag masła

Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić.
Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na trzy części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia.
Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Piec 30 minut w 190 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *