Składniki;
Ciasto;
25 dag. masła lub margaryny
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Piana z białek;
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
2 łyżki soku z cytryny
Ponadto;
2 szklanki konfitury porzeczkowej
Wykonanie;
Ciasto;
Masło posiekać z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę , proszek do pieczenia, budyń i mąkę ziemniaczaną.Szybko zarobić ciasto i podzielić na dwie kule większą i mniejszą 1/2 i 2/3 całości. Włożyć do lodówki na godzinę. Większe ciasto rozwałkować na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i po nakłuwać widelcem. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C.około 20 minut.
Składniki;
Ciasto;
25 dag. masła lub margaryny
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Piana z białek;
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
2 łyżki soku z cytryny
Ponadto;
2 szklanki konfitury porzeczkowej
Wykonanie;
Masło posiekać z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę , proszek do pieczenia, budyń i mąkę ziemniaczaną.
Szybko zarobić ciasto i podzielić na dwie kule większa i mniejsza 1/2 i 2/3 całości. Włożyć do lodówki na godzinę. Większe ciasto rozwałkować na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i po nakłuwać widelcem. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C.około 20 minut.
Piana z białek;
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, a na końcu dodać kisiel , sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
Na podpieczone ciasto rozłożyć konfiturę porzeczkową .Na konfiturę wyłożyć pianę z białek.Na pianę z białek zetrzeć na grubej tarce mniejszą kulkę ciasta.Dopiekać ciasto w piekarniku nagrzanym 180 C.jeszcze około 45 minut.