Składniki;
25 dag.a margaryny
3 łyżki smalcu
4 szklanki mąki
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
1 słoik agrestu w cukrze lub z kompotu lub wiśni
Wykonanie;
Margaryna smalec,przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Pianę z 5 białek ubić na sztywno ze szklanką cukru. Jedną część ciasta rozłożyć na na blaszce wysmarowanej i posypanej tarta bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na to ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao. Następnie rozsypać odsączony wcześniej na sicie agrest, wyłożyć pianę z białek i zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 C.. Po przestygnięciu wierzch ciasta polukrować.