Składniki;
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag.margaryny
3 łyżki smalcu
3 łyżki cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki kakao
Piana;
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo;
1 słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu według swojego uznania
Wykonane;
Żółtka oddzielić od białek.Do żółtek dodać przesianą mąkę,margarynę,smalec,cukier,proszek do pieczenia,wszystko posiekać nożem zarobić ciasto i podzielić na dwie części.Do jednej z nich dodać kakao i wrobić.Ciasta włożyć do osobnych woreczków i dać na 15 minut do zamrażalnika. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej i posypanej bułka tartą wyłożyć ciasto białe tak aby dno było całe zakryte,na to wyłożyć dżem i zetrzeć na dużej tarce po całej blaszce ciasto z kakaem, zostawić po trochu ciasta białego i z kakaem, i zetrzeć lub pokruszyć to ciasto na pianę.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C. i piecz około 40-50minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu posypać posypać cukrem pudrem.
Piana;
Białka ubijamy ze szczypta soli dodajemy cukier dalej ubijamy na sztywno i dodajemy mąkę ziemniaczaną lekko mieszamy i wylewamy na ciemne ciasto.