Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
3 łyżki maku
2 łyżki kakao
rodzynki
migdały
figi
orzechy
skórka otarta z pomarańczy
Składniki:
Krem:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka masła,
1i 1/2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
Wykonanie:
Utrzeć jajko z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części: do pierwszej włożyć sparzony i utarty mak, do drugiej kakao a do trzeciej drobno posiekane bakalie. Upiec osobno trzy placki. Utrzeć jaja i cukier przeznaczone na krem, wsypać mąkę i do gotowej masy cienką strużką wlewać ciepłe mleko, ciągle mieszając. Osobno utrzeć masło, dodając po trochu zimną masę. Ostudzone placki przełożyć kremem. Wierzch ciasta można polać polewą .