Składniki:

Ciasto:

1 szklanka cukru

1 szklanka śmietany

1 szklanka mąki

1 jajko

1  łyżeczka sody

1 łyżka octu

3 łyżki maku

2 łyżki kakao

rodzynki

migdały

figi

orzechy

skórka otarta z pomarańczy

Składniki:

Krem:

3 jajka

1 szklanka cukru

1 kostka masła,

1i 1/2 łyżki mąki

1 szklanka mleka

Wykonanie:

Utrzeć jajko z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części: do pierwszej włożyć sparzony i utarty mak, do drugiej kakao a do trzeciej drobno posiekane bakalie. Upiec osobno trzy placki. Utrzeć jaja i cukier przeznaczone na krem, wsypać mąkę i do gotowej masy cienką strużką wlewać ciepłe mleko, ciągle mieszając. Osobno utrzeć masło, dodając po trochu zimną masę. Ostudzone placki przełożyć kremem. Wierzch ciasta można polać polewą .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *