Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego
1kg.mięsa drobiowego
20 dag. wątróbki drobiowej
2 cebule
5 jajek
3-4 łyżki oleju
masło
pieprz
sól
lubczyk
tymianek
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
kilka ziaren jałowca
kostka bulionowa grzybowa
słoik marynowanych grzybków
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Mięso wieprzowe i drobiowe przypraw, włoży na 1 -2 godziny do lodówki. Podsmaż na oleju na patelni. Przełóż do rondla, wlej półtora litra wody, dodaj
przyprawy i kostkę bulionową, ugotuj. Mięsa odcedź, ostudź. Cebule pokrój w piórka, wątróbki oczyść, razem podsmaż na oleju po smażeniu mięsa. Mięsa zmiel z wątróbką i cebulą. Dodaj żółtka, wlej około szklanki bulionu, przypraw. Dodaj ubite białka, połącz. Masą napełnij formę, na wierzchu ułóż wiórki masła. Piecz około godziny w 190C. Ostudź. Żelatynę rozpuść w 3/4 litra wywaru. Na pasztecie ułóż grzybki, polej zastygającą galaretą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *