POKUSA TRUSKAWKOWA NELI

Składniki;

6 jajek
1 szklanka mąki  pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Środek do przełożenia;

 

1/2  litra kwaśnej śmietany 18 %

10 truskawek pokroić na małe części

Śmietana;

 
250 ml. słodkiej śmietany

1i 1/2  łyżki cukru
truskawki do dekoracji

 

Wykonanie;

 

Ubić mikserem całe jajka z cukrem do białości . Do masy wsypać przesiane mąki ,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać . Przełożyć ciasto  do  średniej okrągłej tortownicy z odpinanym brzegiem .Piecz w nagrzanym  piekarniku do 180 C.  około35- 40 minut lub do suchego patyczka.Ciasto wyciągnąć szybko z piekarnika odpiąć brzeg gorącej formy. Kroić gorące ciasto na dwie części. Zdjąć górę ciasta. Dół zostawić na blasze, przypiąć brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wyłożyć 18 % kwaśną śmietanę wymieszaną z cząstkami truskawek . Rozsmarować równo śmietanę i nałożyć uprzednio odcięta górną warstwę ciasta i lekko docisnąć. Wszystko robić  bardzo szybko aby biszkopt nie wystygł. Pozostawić tak przełożone ciasto do całkowitego wystygnięcia . Ubić słodką śmietanę z cukrem i posmarować nią całe ciasto i boki . Udekorować truskawkami .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *