POLĘDWICA WELLIGTON

Składniki:

 

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

1 kg polędwicy wołowej

2 łyżki oleju

40 dag. pieczarek

2 cebule

2 łyżki masła

30 dag. pasztetu  z drobiowych wątróbek

1 jajko

sól

pieprz

Wykonanie:

Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Polędwicę opłucz, osusz, obwiąż białą bawełnianą nicią, by mięso zachowało ładny kształt. Zrumień ze wszystkich stron na patelni z olejem. Oprósz solą i  pieprzem, wystudź, usuń nici. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, duś na małym ogniu, aż odparuje płyn. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wystudź. . Rozmrożony płat ciasta posmaruj masą j grzybową. Połóż na nim polędwicę, jej wierzch posmaruj pasztetem. Zawiń w ciasto, dokładnie zlep jego brzegi, smarując  jajkiem. Na wierzchu ciasta wytnij 2 -3 otwory, tak by mogła przez nie uchodzić para wodna. Pozostałe skrawki ciasta pokrój Np. w paski i przyklej je do ciasta, smarując jajkiem. Całe ciasto posmaruj pozostałym jajkiem. Piecz około 15 minut w temp. 200 C. a potem zmniejsz temperatury do 180 C. i piecz jeszcze około30 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *