Składniki:
1/2kg. polędwiczki wieprzowej
2 małe jabłka
2 łyżki oleju z kiełków
sól
szczypta cukru
100 ml .śmietany
2 kostki bulionu ziołowego
2 łyżki calvadosu (wódki jabłkowej
Wykonanie:
Polędwiczkę opłukać pokroić na medaliony grubości. 1 cm. Jabłka obrać, drylownicą do jabłek usunąć gniazda nasienne, owoce pokroić w plastry grubości. 1 cm. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry mięsa, oprószyć solą, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię włożyć plastry jabłek, posypać cukrem i smażyć na złocisto. wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu ze smażenia wlać śmietanę, zagotować. Dodać pokruszony bulion i rozpuścić. Medaliony i jabłka włożyć do sosu, doprawić calvadosem.