POLĘDWICA Z JABŁKAMI I SOSEM ZIOŁOWYM

Składniki:

 

1/2kg. polędwiczki wieprzowej

2 małe jabłka

2 łyżki oleju z kiełków

sól

szczypta cukru

100 ml .śmietany

2 kostki bulionu ziołowego

2 łyżki calvadosu (wódki jabłkowej

Wykonanie:

 

Polędwiczkę opłukać pokroić na medaliony grubości. 1 cm.  Jabłka obrać, drylownicą  do jabłek usunąć gniazda nasienne, owoce pokroić w plastry grubości. 1 cm. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry mięsa, oprószyć solą, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię włożyć plastry jabłek, posypać cukrem i smażyć na złocisto. wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu ze smażenia wlać śmietanę, zagotować. Dodać pokruszony bulion i rozpuścić. Medaliony i jabłka włożyć do sosu, doprawić calvadosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *