POLĘDWICA Z SZYNKOWARA

Składniki:

1 kg. schabu bez kości

Zalewa:

2 liscie laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

1/2 płaskiej łyżeczki kminku

1 kopiata łyżeczka cukru pudru

3 łyżeczki peklosoli

3 łyżeczki żelatyny

250 ml. wody

 

Wykonanie:

 

Wodę wlewamy do garnuszka dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i kminek. Gotujemy10 minut odcedzamy , następnie dodajemy cukier puder żelatynę i peklosól,wszystko dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny studzimy.Do zalewy wkładamy schab i marynujemy 36 godzin,miseczkę owijamy folią i wkładamy do lodówki . Po tym czasie schab wkładamy do szynkowaru do woreczka , zakręcamy lub zawiązujemy zamykamy szynkowar i odstawiamy na 12 godzin do lodówki.Wyciągamy ponownie szynkowar wstawiamy do garnka ,zalewamy wodą i parujemy w temperaturze 70-80 C. około 2 godziny.Wyjmujemy szynkowar ,wstawiamy do zimnej wody studzimy, i wkładamy na noc do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *