Składniki:
1 kg. schabu bez kości
Zalewa:
2 liscie laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 płaskiej łyżeczki kminku
1 kopiata łyżeczka cukru pudru
3 łyżeczki peklosoli
3 łyżeczki żelatyny
250 ml. wody
Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnuszka dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i kminek. Gotujemy10 minut odcedzamy , następnie dodajemy cukier puder żelatynę i peklosól,wszystko dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny studzimy.Do zalewy wkładamy schab i marynujemy 36 godzin,miseczkę owijamy folią i wkładamy do lodówki . Po tym czasie schab wkładamy do szynkowaru do woreczka , zakręcamy lub zawiązujemy zamykamy szynkowar i odstawiamy na 12 godzin do lodówki.Wyciągamy ponownie szynkowar wstawiamy do garnka ,zalewamy wodą i parujemy w temperaturze 70-80 C. około 2 godziny.Wyjmujemy szynkowar ,wstawiamy do zimnej wody studzimy, i wkładamy na noc do lodówki.