Składniki:
50 dag. polędwicy baraniej
40 dag. ziemniaków o zwartym, miąższu
50 dag. zielonej fasolki (lub 40 dag. mrożonej),
5 dag wędzonego boczku
1 pojemnik śmietany kremówki (20 dag),
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dobrze umyć, pokroić w plasterki. Natrzeć czosnkiem oraz nasmarować tłuszczem duże naczynie żaroodporne. Ułożyć w nim ziemniaki. Wymieszać śmietanę z suszonym tymiankiem. Doprawić sos solą i białym pieprzem. Polać sosem ziemniaki w formie. Wstawić naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ziemniaki przez 40 minut w temperaturze około 200C na złoty kolor. Oczyścić fasolkę, opłukać, połamać na kawałki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 15 minut (fasolkę mrożoną gotujemy tylko około 10 minut). Pokroić wędzony boczek w paski. Opłukać polędwicę baranią, osuszyć. Rozgrzać na patelni oliwę, posypać mięso pieprzem. Podsmażyć polędwicę, zmniejszyć płomień, smażyć jeszcze 5-8 minut, posolić. Zdjąć mięso z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu dodać wino, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić, zagęścić sos, doprawić. Usmażyć boczek na suchej patelni. Osączyć fasolkę, dodać do boczku, podsmażyć. Pokroić mięso, podawać z fasolką, zapiekanymi ziemniakami,
polać sosem.