POLEDWICAW SOSIE WINNYM Z ZAPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI

Składniki:

50 dag. polędwicy baraniej

40 dag. ziemniaków o zwartym, miąższu

50 dag. zielonej fasolki (lub 40 dag. mrożonej),

5 dag wędzonego boczku

1 pojemnik śmietany kremówki (20 dag),

1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 ząbek czosnku

sól

biały pieprz

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać, dobrze umyć, pokroić w plasterki. Natrzeć czosnkiem oraz nasmarować tłuszczem duże naczynie żaroodporne. Ułożyć w nim ziemniaki. Wymieszać śmietanę z suszonym tymiankiem. Doprawić sos solą i białym pieprzem. Polać sosem ziemniaki w formie. Wstawić naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ziemniaki przez 40 minut w temperaturze około 200C na złoty kolor. Oczyścić fasolkę, opłukać, połamać na kawałki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 15 minut (fasolkę mrożoną gotujemy tylko około 10 minut). Pokroić wędzony boczek w paski. Opłukać polędwicę baranią, osuszyć. Rozgrzać na patelni oliwę, posypać mięso pieprzem. Podsmażyć polędwicę, zmniejszyć płomień, smażyć jeszcze 5-8 minut, posolić. Zdjąć mięso z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu dodać wino, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić, zagęścić sos, doprawić. Usmażyć boczek na suchej patelni. Osączyć fasolkę, dodać do boczku, podsmażyć. Pokroić mięso, podawać z fasolką, zapiekanymi ziemniakami,

polać sosem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *