Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe po około 30 dag. każda
2 łyżki mąki
sól
pieprz
3 łyżki masła
2 łyżki oleju
30 dag. truskawek
20 dag. czereśni
1 czerwona cebulka
1gałązka rozmarynu
1 łyżka octu balsamicznego
Wykonanie:
Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i olej. Polędwiczki oprósz mąką. Obsmaż na średnim ogniu na złoty kolor. Przykryj, pozostaw na minimalnym ogniu. Truskawki umyj, odsącz, odszypułkuj. Każdą przekrój na pół lub na ćwierć. Czereśnie umyj, wydryluj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na drugiej patelni rozpuść masło Wsyp na nie cebulę, zeszklij. Dodaj kilka listków rozmarynu, a potem truskawki i czereśnie. Smaż na małym ogniu, aż owoce zaczną rozpadać. Dopraw je do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Polędwiczki krój w grube plastry i podawaj z sosem owocowym.
Inne owoce
Zamiast z truskawek
i czereśni doprawionych
rozmarynem sos można
przygotować Np. z jabłek,
majeranku, brzoskwiń
i mięty, winogron i estragonu.