POLĘDWICZKI NA SŁODKO

Składniki:

 

2 polędwiczki wieprzowe po około 30 dag. każda

2 łyżki mąki

sól

pieprz

3 łyżki masła

2 łyżki oleju

30 dag. truskawek

20 dag. czereśni

1 czerwona cebulka

1gałązka rozmarynu

1 łyżka octu balsamicznego

 

Wykonanie:

 

Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i olej. Polędwiczki oprósz mąką. Obsmaż na średnim ogniu na złoty kolor. Przykryj, pozostaw na minimalnym ogniu. Truskawki umyj, odsącz, odszypułkuj. Każdą przekrój na pół lub na ćwierć. Czereśnie umyj, wydryluj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na drugiej patelni rozpuść masło  Wsyp na nie cebulę, zeszklij. Dodaj kilka listków rozmarynu, a potem truskawki i czereśnie. Smaż  na małym ogniu, aż owoce zaczną rozpadać. Dopraw je do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Polędwiczki krój w grube plastry i podawaj z sosem owocowym.

Inne owoce

Zamiast z truskawek

i czereśni doprawionych

rozmarynem sos można

przygotować Np. z jabłek,

majeranku, brzoskwiń

i mięty, winogron i estragonu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *