Składniki:
4 małe polędwiczki wieprzowe
sól
pieprz
200 g. suszonych śliwek bez pestek
200 g. parmeńskiej szynki
olej
1 łyżka mąki
200 ml. bulionu warzywnego
100 g. kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Polędwiczki oczyścić odciąć wąskie końce. Ostrym nożem lekko naciąć, tworząc ?kieszonki”. Polędwiczki posolić, napełnić śliwkami, a potem owinąć plastrami szynki i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Obsmażone polędwiczki przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C. Piec około 10 minut, a potem odstawić w ciepłe miejsce. Wypieczony sos z patelni oprószyć mąką, wymieszać i rozrzedzić bulionem. Gotować na nie wielkim ogniu przez 5 minut. Następnie złagodzić smak sosu śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Polędwiczki pokroić w plastry i porozkładać na talerzach. Polać sosem. Serwować z ryżem i warzywnym garniturem, Np. z brokułami z wody.