POLĘDWICZKI ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

4 małe polędwiczki wieprzowe

sól

pieprz

200 g. suszonych śliwek bez pestek

200 g. parmeńskiej szynki

olej

1 łyżka mąki

200 ml. bulionu warzywnego

100 g. kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Polędwiczki oczyścić odciąć wąskie końce. Ostrym nożem lekko naciąć, tworząc ?kieszonki”. Polędwiczki posolić, napełnić śliwkami, a potem owinąć plastrami szynki i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Obsmażone polędwiczki przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C. Piec około 10 minut, a potem odstawić w ciepłe miejsce. Wypieczony sos z patelni oprószyć  mąką, wymieszać i rozrzedzić bulionem. Gotować na nie wielkim ogniu przez 5 minut. Następnie złagodzić smak sosu śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Polędwiczki pokroić w plastry i porozkładać na talerzach. Polać sosem. Serwować z ryżem i warzywnym garniturem, Np. z brokułami z wody.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *