Składniki:
2dkg. drożdży
1łyżka śmietany
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku
25 dag. margaryny
Wykonanie:
Rozrobić drożdże ze śmietaną , łyżką cukru i mąki,pozostawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wymieszać,dodać szczyptę soli i rozczyn,zagnieść.Można pozostawić w lodówce na noc i ciasto nam urośnie, a można także robić rogaliki od razu ,gdy ciasto urośnie. Rozgrzać piekarnik do 180C. Podzielić ciasto na 6 części,każdą część rozwałkować na koło i pokroić na trójkąty. Nakładać na trójkąty na szerszą marmoladę,zwinąć rogaliki ,ułożyć na blasze wyłożoną pergaminem,posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz około15-20 minut.Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.