POWIDŁA Z CZEKOLADĄ JOLI

Składniki:

2 kg . śliwek węgierek
10 dag. czekolady gorzkiej
40 dag. cukru
6 łyżek kakao

Wykonanie;

Śliwki umyć , przekroić na pół , wypestkować. Włożyć do garnka i smażyć na małym ogniu do momentu gdy owoce zrobią się miękkie, gdzieś około godziny, pamiętając o mieszaniu co chwilę , aby się nie przypaliły,dodać cukier i smażyć dalej następne 2 godziny. Ostudzić. Następnego dnia znowu smażyć bez przykrycia , aby sok się wygotował , a powidła zrobiły się gęste około 1,5 godziny,dodać połamaną na małe kawałeczki czekoladę i gdy się rozpuści , wsypać kakao,wymieszać zagotować i zestawić z ognia.Napełnić powidłami słoiczki i zamknąć. Wlać wodę do garnka, wstawić słoiczki z powidłami i pasteryzować od czasu zagotowania się wody w garnku około 20 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *