Składniki:
1kg. ogórków gruntowych
1płaska łyżka soli kamiennej
2 ząbki czosnku na 1 słoik
2gałązki koperku na 1 słoik
Wykonanie;
Ogórki umyć,poobcinać końcówki z obu stron i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ząbki czosnku obrać przekroić na połowę koperek umyć i odsączyć z wody.Do startych ogórków dodać sól wymieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę.Przygotować słoiki na dno każdego słoika dać 1 gałązkę koperku zielonego i 2 połówki czosnku i na to dawać starte ogórki wraz z sokiem, które puściły przełożyć do słoików, docisnąć tak, aby na wierzchu słoika pojawił się sok i znowu dać 1 gałązkę koperku i 2 połówki czosnku,zakręcić. W temperaturze pokojowej trzymać słoiki przez kilka dni, po czym wynieść do piwnicy.