Składniki:
Ciasto.
6 czubatych łyżek cukru
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
1 czubata łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do. Pieczenia
tłuszcz do blachy
cukier do posypania
Na nadzienie i do dekoracji:
1 słoik (720 ml.) wiśni (najlepiej bez pestek)
50 dag. chudego twarożku
czubatych łyżek cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 pojemnik (20dag) śmietany kremówki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
12 łyżeczek żelatyny
sok i skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Rozdzielić jajka i ubić jajka z cukrem,oraz z cukrem waniliowym. Zmieszać mąkę z mąka ziemniaczaną dodać proszek do pieczenia i kakao przesiać do masy. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Wysmarować tłuszczem blachę. Wyłożyć pergaminem i ponownie natłuścić . Wyłożyć ciasto piecz 20 minut w 175C. Ostudzić. Rozprowadzić na nadzienie to jest mąkę ziemniaczaną, 6 łyżkami syropu z wiśni. Zagotować w garnku resztę wiśni z syropem. Zagęścić mąką, zagotować mieszając. Utrzeć twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i otartą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wstawić masę do lodówki. Kiedy lekko zastygnie, połączyć z ubitą śmietaną. Przekroić biszkopt wzdłuż na pół. Jedną połówkę położyć na dużej desce, owinąć dookoła niej wysoki na 15 cm pasek folii aluminiowej. Rozłożyć na spodzie ostudzone wiśnie, a następnie masę twarogową. Przykryć drugą warstwą ciasta, wstawić na 2 godziny do lodówki. Kiedy przekładaniec zastygnie, zdjąć folię. Posypać ciasto pudrem. Pokroić na 12 kawałków (każdy można udekorować wiórkami czekoladowymi).