PRZEKŁADANIEC TRUSKAWKOWY

Składniki;

Biszkopt jasny:
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
15 dag. masła
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Masa truskawkowa:
1/2 kg. truskawek
2 galaretki truskawkowe
Masa śmietanowa:
330 ml. śmietany kremówki 30%
1 galaretka truskawkowa

Dodatkowo:
1/2  paczki okrągłych biszkoptów
tabliczka gorzkiej czekolady
posypka cukrowa

 

Wykonanie;

 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, ucierając dalej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy  30 minut w temperaturze 180C. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao do ciasta.

Masa budyniowa;
Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt.

 

Masa truskawkowa;

 

Truskawki miksujemy blenderem. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy suche galaretki, mieszamy. Masę odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem ,układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa śmietanowa;
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, wykładamy na masę truskawkową. Układamy jasnym biszkopt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *