PRZEKŁADANIEC WARZYWNY

Składniki:

 

1 kg. ziemniaków

25 dag. żółtego sera

20 dag. pieczarek

1 mała cukinia

4 pomidory

3 cebule

3 ząbki czosnku

1 /2 puszki kukurydzy

1 puszka pomidorów,

50 dag. mielonego mięsa

30 dag. kiełbasy

6 łyżek oleju do smażenia

1 duża papryka

sól

pieprz

4 gałązki tymianku

1 łyżka keczupu

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać je, pokroić w plasterki, ułożyć w żaroodpornej formie. Cukinię pociąć w plastry, podsmażyć na łyżce oleju. Ułożyć na ziemniakach. Kukurydzę osączyć, posypać warzywa w formie. Kiełbasę, pieczarki i obraną cebulę pociąć na kawałki, usmażyć na łyżce oleju, rozłożyć na  kukurydzy rozgrzać resztę oleju. Zrumienić na nim mięso. Dodać czosnek. Dołożyć pomidory oraz keczup. Przyprawić. Rozłożyć na wierzchu formy. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *